VEUS DEL MON, SOTA ESTRELLES

La marca «Girona – ciutat de festivals» ha creat al llarg de l’any una sèrie de propostes que asseguren vespres musicals sense fi. Tot just acabar les Nits de Clàssica, és la vegada de baixar a la Plaça dels Jurats (aquella on els de “Joc de Trons” han inventat que arribava el mar) per assistir al festival Tempo – Sota les Estrelles, que combina jazz, soul i músiques del món amb degustacions de menjar i vi. I sembla que ningú ho ha notat, però ja anem per la 8a edició, que comença aquest divendres 22.

Tot el Barri Vell de Girona està plegat d’indrets de somni, és cert, i la Plaça dels Jurats n’és un. Enclavada entre restes de muralles centenàries, la riera de Galligants i l’antic monestir romànic de Sant Pere (avui Museu Arqueològic), tota la zona boscosa que el rodeja i la serenitat que inspira donen la sensació d’estar a milles de la ciutat, i, no obstant, estem allà mateix, a un parell de minuts caminant de la Catedral o del Call Jueu.

Constitueix, per tant, el lloc ideal per aquestes trobades musicals i enogastronòmiques que proposa el «Tempo – Sota les Estrelles», un festival potser més discret i recatat que altres dels seus congèneres que succeixen al llarg de l’any, però que ha aconseguit crear el seu públic fidel, ja que la majoria de les vetllades exhaureixen entrades, malgrat la pluja que en alguns anys va amenaçar la tranquilitat d’artistes i espectadors.

Si en edicions anteriors el predomini del jazz, soul i swing era força marcat, el Tempo va obrint perspectives i horitzons a altres gèneres. Així, per aquesta vuitena edició, podem destacar el concert inaugural, divendres 22, amb una estilitzada fusió de scat, free jazz i world music políglota a càrrec de la cantant lisbonenca d’arrel capverdiana Carmen Souza, acompanyada, com correspon, per l’ensemble del seu mentor, Theo Pas’cal.

La música experimental urbana també guanya entrada amb la sorprenent Big Band Basket Beat Barcelona, un projecte de caire social amb joves en risc d’exclusió i que es tradueix en un espectacle de hip hop creat a partir del ritme de pilotes de bàsquet. Serà el dilluns 25. I tres dies després, la GIOrquestra, sota la batuta de Marc Timón, presentarà partitures famoses de pel·lícules de Hollywood, que inclouen extractes de Star Wars, Indiana Jones, Psicosis i altres.

Cites importants es donaran també els dies 29 de juliol, amb el soul contemporani de St. Paul & the Broken Bones, directes d’Alabama, i el primer d’agost, amb un maridatge de vins i cançons, musicalitzat pel Tokaji Quartet. El certamen tancarà amb l’esperadíssim debut a la ciutat d’Anni B Sweet. La cantant malaguenya, referent estatal de l’indie pop autoral en clau femenina, ja es va presentar abans en directe a la província, però mai a la capital.

A part d’aquests concerts a pagament, el Tempo inclou, a la zona del Passeig Arqueològic (o sigui: just al costat), l’espai Village, per on passaran artistes emergents com ara Paula Grande (soul-jazz-hip hop), Xebi SF (folk-pop urbà) o The Crab Apples (indie rock), dj’s, tallers musicals i altres sorpreses.

Esperem també que el temps acompanyi i que les nits siguin be estrellades!

TEXT: ALEXANDRE NUNES DE OLIVEIRA

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *