TEMPORADA ALTA 2015: MENYS… DEL MATEIX

Ute Lemper, Niña Pastori, Adrià Puntí, Els Pets, Albert Pla, Sílvia Pérez Cruz o Refree… són tots noms que retornen als escenaris gironins i que ens fan pensar inexorablement en déjà vú. Però aquest «més del mateix» en realitat és menys, ja que els concerts prevists per La Mirona no es faran per falta d’acord final amb els grups. Per primer cop en els últims anys la Casa de la Música saltenca queda fora del programa.

Últim dia d’agost, la temperatura exterior rondant els 30ºC i l’escenari del Teatre Municipal ple de polítics, periodistes i productors (PPP’s) per la presentació del XXIV Temporada Alta (TA), el gran festival de les arts escèniques de Catalunya. Es veu que, per aquesta edició de 2015, el certamen creix encara més: el nombre d’espectacles augmenta a 110, un rècord absolut, i també hi hauran més espais, allargant la seva geografia fins a Torroella de Montgrí i Palafrugell.

Però no tot són roses. A l’Orella Activa, com és natural, interessa en particular la programació musical i no podem dir que l’anunci ens hagi deixat gaire contents… Precisament al contrari del seu director, Salvador Sunyer, qui ha destacat: «El Temporada Alta és un festival d’arts escèniques, enfocat especialment al teatre, la dansa i el circ. La música també està present, però aquest any hem aconseguit finalment l’objectiu d’elaborar una programació musical amb un component escenogràfic important». O sigui, un Temporada Alta musical que deriva cap al cabaret, el music hall i el teatre de varietats.

Expressió d’això mateix és l’elenc de les principals estrelles foranes: l’alemanya Ute Lemper (8/11), gran recuperadora del cabaret a partir dels anys 90 (però que torna per… quarta vegada al TA… amb un espectacle que sincerament no presentarà gaire novetats) i l’italià Vinicio Capossela (25/10), celebrant el seu 25è aniversari de carrera artística, marcada per la influent teatralitat, i que compartirà escenari amb els Cabo San Roque. Una collita internacional molt fluixa si comparem amb altres edicions.

Respecte als nacionals, tampoc podem evitar una certa decepció… Albert Pla sembla que s’ha d’inventar cada quan algun espectacle per integrar la programació – cada cop amb més component teatral. D’aquesta vegada podrem veure «Guerra» (24/10), en el qual també participen el basc Fermin Muguruza i Refree.

Els Pets (4/10), Niña Pastori (6/11), Adrià Puntí (17/10), Carles Santos (13/11) o Sílvia Pérez Cruz (8/12) també els podem considerar artistes de referència… però ja una mica vists per aquests paratges… i només les inclusions de María Rodés (7/11) i Jose Domingo (20/11) donen algun punt de novetat al certamen, essent cert que el públic gironí es mereix més, sobretot en diversitat.

La deriva, que potser s’incrementarà en els propers anys, és llavors cap els espectacles de ‘teatre musical’, amb certa vocació familiar, com l’indefectible «PaGAGnini» (8/11), que repeteix, o alguna creació esquitxada de poesia i música com ara «Nàufrags» (Lluís Danés amb Xavier Lloses, Bikimel i Josep Pedrals, 27/11) o de tarannà més experimental com «Només són Dones» (13/11), en que participa Maika Makovski, com actriu però també amb cançons.

Finalment: habituats a que cada any, en el si del festival, La Mirona acollís algun que altre concert d’uns Vetusta Morla o Love of Lesbian… doncs, en aquesta edició ni això… Per primer cop en molts anys cau la Casa de la Música de Salt del festival, encara que sigui fruit de circumstàncies i no de cap mala relació, segons ha explicat Sunyer, que s’ha fotut dues llaunes de coca-cola durant la roda de premsa: «pel contrari, tenim molt bona relació amb la direcció de La Mirona. Simplement, van ser els dos grups que hi volíem portar que s’han fet enrere», sense ni especificar quins eren.

Hores baixes per la música, aquesta temporada.

Text: Prof Leònides. Dispara (amb) poemes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *