PAUL FUSTER: LA PINÇA I LA FUNCIÓ (O TOT AL REVÉS)

Rock’n’roll al Teatre de Salt? Sembla una broma, però va passar el recent 11 de novembre, amb la sala plena per sentir i glorificar tot un personatge: Paul Fuster. Aquest català de Nova York va revelar dots performàtics de loquaç improvisador, per cui l’espectacle també va resultar al final molt i molt teatral, que era de Temporada Alta.

Cada vegada que ens visita, li cau la grip a sobre. Deu ser la humitat. O una exòtica sinusitis deguda a que Girona insisteix en ser l’única ciutat del món on el públic s’asseu per a les músiques modernes amplificades. Ah, no perdó, que estàvem a Salt! Al Teatre, més concretament, el qual, no obstant, va evidenciar ser una sala amb molt bones condicions acusmátiques i de visibilitat.

Sensiblement a la meitat de les dues hores de durada, va sonar la primera de les dues cançons en català presentades en el concert. I s’ha de dir: només per aquest moment, ja va valer la pena venir. «Com l’agrada» és un tema deliciós, acre però profund, una punyent cançó sobre l’esperança, a més amb dedicatòria a la mare.

La resta del concert Paul Fuster el va consagrar al neo-mort Leonard Cohen. Encara que musicalment, la veritat, el fill de Valentí oscila més en aigues d’un Ben Harper o d’un David Matthews, o sigui, ben ancorat en la marca East Coast i el seu post-punk amb condiment jazzístics. Una música fosca, visceral, ben teixida i sobretot molt genuïna.

Res –malgrat– seria el mateix sinó fos pel cantautor i el seu inherent personatge, que no s’acaba d’entendre on comença i s’acaba. Hipsterianament vestit com un vagabund de Brooklyn o New Jersey, comunica de forma verborreica, en un registre entre l’innocent i el carismàtic, sense que s’albiri realment on rau l’impuls o el control. Bé, aquest últim a vegades es perfila clarament que no hi és.

Com un bufó irreverent, la majoria de les vegades divertidíssim (però no sempre), respon a les preguntes que li ventegen des de la platea i s’enrotlla explicant mil i una històries, sobre la dentista ‘femella’ de Besalú, els rinxols del tècnic de so Arnau o la seva aversió pels ponts festius. Se li’n va la pinça quan algú del públic li tira una pinça (va ser realment improvisat?) i es perd en reflexions sobre els sentits de la paraula ‘funció’… En fi, genial, però febril.

Cap al final, va regatejar el bis més absurd de la història, però també el més honest. I el públic, vençut i extasiat, aplaudint en peu «Go/Between», el nou disc, farcit de cançons plenes de mèrit, com ara «Lose Control» o «Washaway».

Paul, torna, sempre que vulguis!… No pateixis que ja et portarem anti-inflamatoris i les ampolles d’aigua Bezoya, «la que no pica a la gola, com fa el sémen» (sic).

TEXT: Alexandre Nunes de Oliveira

FOTOS: Eva Moya

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *