No som ciutat de festivals

Ja fa tres anys que un grup d’associacions musicals de les comarques gironines -Apaga la Tele de Sarrià de Ter, l’Associació Soroll de Vidreres, l’Atzavara Club de Sant Feliu de Guíxols, El Mini d’Olot i Orella Activa de Girona, amb el recolzament d’en Crusty i del seu programa El Frenopàtic Radioshow de Ràdio Celrà- van arrancar el festival Territori Underground per donar suport a grups de l’escena alternativa, aquells grups  ignorats als cartells dels festivals “oficials”, però que són igualment una bona aposta musical de qualitat.

Probablement el Territori Undergroud és un festival molest dins l’ara anomenada “ciutat de festivals”, amb programacions encarcarades i repetitives, que tant posa un restaurant sobre el riu com l’enèssima operació tornada de Sopa de Cabra. Probablement des de la casa gran es negaria el permís al Territori Underground adduïnt “la gran quantitat d’actes culturals que ja hi ha a la ciutat” si no fos per la proximitat de les eleccions i si no fos pel temor que “aquesta colla d’antisistema (?) facin massa soroll”. “Deixam-los fer soroll un dia i així callaran tot l’any“, deuen pensar.

Jo sóc un teletubie de bona fe però de vegades no me’n puc estar de dir algunes coses: no entenc com s’ignora reiteradament aquestes associacions que, recordem, treballen per la música per amor a l’art, i en canvi s’inverteixen recursos públics en estupideses de l’alçada d’un campanar com col·leccions d’art comprades a preu d’or, o iniciatives privades com escoles de producció musical, vols gastronòmics ruïnosos o festivals sobrevalorats que són la cançoneta de sempre… I els que vindran: el proper roc a la faixa de l’actual govern és el Museu de la Cançó, que com ja sabeu és reclamat i aclamat per tothom a Girona i rodalies (?).

Sí, ja entenem que Girona és una ciutat burgesa -només cal veure els locals d’oci nocturn monòtons que reserven el dret d’admissió- però per desgràcia d’alguns hi ha vida més enllà de la “ciutat de festivals” i a la Girona que emociona (que ja no enamora), també hi ha públic per a l’escena alternativa que a hores d’ara no té més remei que moure’s entre els pocs locals que al marge de la “cultura oficial” ofereixen una programació off  i com Astèrix, encara resisteixen en una ciutat excessivament “miraminoemtoquis”.

De tot aquest difícil context i com a mostra de la cultura no subvencionada de la ciutat, sorgeix el Territori Underground. Després de tres anys, aquest petit gran festival -que va començar com una gira però no va tenir prou èxit- continua en peu ara ja com una única cita, a la capital, Girona, amb l’única ajuda dels membres d’aquestes associacions i la seva bona voluntat. Aprofitant l’escenari, que es munta el dia abans pel 360 Fest a la Plaça dels Jurats, el Territori Underground oferireix aquest any dues formacions elèctriques potents i amb dues propostes més personals:

Des de Sant Feliu de Guíxols, Navratilova, projecte de l’Agus, president actual de l’Atzavara Club, que es presenta totalment despullat amb la seva guitarra, creant temes folklòrics provinent de la seva passió pel freakisme musical d’arreu del món. Navratilova presentarà “Toxic Nitrates, Lead and Trash” els temes del seu primer treball, gravats de manera casolana.

Des d’Olot, ens arriba un autèntic personatge que es crea els seus propis instruments, Trave Cigar Box & The Atomic Tsunami Surfers. Amant del bizarrisme musical, els temes de la seva primera gravació “Kamikaze Wave Uhh!” recorden una barreja de surf punk, garage, rock’n'blues.

Des de Sarrià de Ter, ens arriba una altra proposta més canyera, Anchord, una espècie de Title Fight a la catalana. Han mamat, punk, hardcore, post-hardcore, indie-rock i bandes més emocionals i tot això és reflecteix amb les seves composicions musicals. El 2014 van publicar el seu primer treball oficial en format cassette.

I entre Girona i Cassà es formen Hurricäde, un trio ja veterà en els escenaris amb un directe atronador però calculat fins al detall. Juguen a fer còctels musicals, barrejant les seves passions per les sonoritats que veuen de l’screamo, el noiserock i el hardcore. El resultat: intensitat, energia i motivació.

El Territori Underground és un festival gratuït que vol apropar l’escena independent a tothom però, com diuen els mateixos organitzadors no el monta “ni el senyor de l’ajuntament, ni el senyor de Strenes, ni el senyor de l’Estrella Damm… sinó que el monten diverses entitats sense ànims de lucre, és a dir que a part de no voler cobrar ni guanyar-hi pasta, tampoc es rep cap subvenció ni ajut“.

A tots els que doneu suport a l’escena alternativa i no voleu que mori us demanem que ajudeu el festival fent-ne difusió i consumint (paraula lletja però aquí necessària) a la barra i aportant la volutat al bo d’ajut per a les bandes.

Ens veiem aquest divendres 24 a partir de les 19.00 a la plaça dels Jurats.

Som Territori, som Underground, NO som Ciutat de Festivals

Tinky Winky
Teletubie morat de bona fe

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *