13 IN-SOMNIS I 13 (A)PHÒNIQUES

Tornen aquest mes a Girona i a Banyoles dos festivals que ja han superat la barrera de les deu edicions, xifra que marca rotundament la fase de consolidació. De fet, ambdós certàmens s’immergeixen en la 13ª entrega. L’In-Somni es llueix del 8 al 12 de juny en diferents espais de la capital, mentre a la ciutat de l’Estany, arriba l’(A)phònica del 24 al 26 també d’aquest mes. Les estrelles són, respectivament, dos cantautors americans de generacions diferents, però igualment apelatius: Elliot Murphy i Micah P. Hinson.

Enguany l’In-Somni canvia de format. Deixant enrere la tradicional carpa que en anys anteriors va girar per diferents parcs de la ciutat, l’edició 2016 es reparteix per diverses sales emblemàtiques com ara l’Auditori del Centre Cultural de la Mercè (que es comença a recuperar per i per a la ciutat), Platea, Yeah i Mirona. El programa també és un dels més complets de sempre de l’esdeveniment in-sòmnic, amb noms significatius del panorama estatal, com ho són La Bien Querida i Cápsula (tot i què són procedents d’Argentina, resideixen fa anys a Bilbao, com la precedent). El molt aguardat tret de sortida el donarà el veterà trobador Elliot Murphy, parisí d’adopció i amic de Federico Fellini, sent que també s’esperen nits estel.lars d’Adrià Puntí i Immaculate Fools. I per què ningú es queixi, el final de tarda del dissabte 11 aglutina concerts gratuïts a la Plaça del Lleó, a partir de les 18h, amb els emergents The Crab Apples, Sexy Bicycle i Waltrapa & the Cashmakers. Seguiu tot el programa a http://www.in-somni.info/.

Respecte a l’(A)phònica, el més que certificat Festival de la Veu de Banyoles, com habitualment, s’expandeix per diferents espais i escenaris i compta amb un riquíssim i variat programa transgeneracional, on pontifiquen noms ferms del panorama català com els Manel, Mayte Martín, Sanjosex, Oques Grasses o Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba. De la programació gratuïta, com cada any, al costat de l’il·luminada Muralla, cal destacar el retorn de la sempre desitjada (i desitjable) Maika Makovski (diumenge 26), guerrera incontenible de la guitarra, el piano i la veu. Però, sense dany, detriment o prejudici, la gran estrella internacional és el nord-americà Micah P. Hinson (Auditori de l’Ateneu, dissabte 26), sort de cantant maleït i de culte, que torna a les comarques amb la seva veu i les seves cançons torturades de desesma amorosa, vergonya i culpa. Més detalls a http://www.aphonica.banyoles.cat/2016/.

La música continua en breus moments.

TEXT: Alexandre Nunes de Oliveira

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *